OP Tampere lahjoitti 2019 – 2020 lukuvuodeksi 10 Lasten Liike -kerhoa Tampereen seudulle.

Yhteensä kerhoissa pääsee liikkumaan 150 lasta. Vuodesta 2017 Lasten Liike -kerhot ovat tuoneet iloa ja liikettä alakoululaisia Hangosta Inariin. Tänä lukuvuonna toimintaa tuetaan 100 paikkakunnalla jakautuen yli 400 liikuntakerholle. Kerhojen järjestämisestä vastaavat urheiluseurat ja muut paikalliset järjestöt.

Kävimme yhdessä OP Tampereen kanssa vierailulla Pirkkalan Pirkkojen järjestämässä kerhossa Toivion koululla.

 

Liikuntaa ulkona ja sisällä

– Tutustumme kerhossa monipuolisesti eri liikuntalajeihin. Meillä on syksyn aikana ollut muun muassa perushippaa, salibandyä sekä kori-, lento- ja jalkapalloa, kertoo Toni Valkeejärvi, joka toimii Pirkkalan Pirkkojen päätoimisena valmennuspäällikkönä ja kerhon vetäjänä.

Lapset ehtivät kerhovierailun aikana lämmitellä leikkien eri eläinten liikkumistyylejä, kiertää parkourrataa, ja pelaamaan peppupalloa. Puna ja hymy nousevat lasten poskille.

–  Syksyn aikana olemme ulkona pelanneet myös frisbeegolfia. Kyse ei ole yhden lajin lajivalmennuksesta, täsmentää Valkeejärvi kerhon monipuolista sisältöä.

Lasten kestosuosikki on pehmopalloilla pelattava kaupunkisota.

–  Täällä Pirkkalassa homma on hienosti hallussa; kerhoryhmä on täynnä, lapset selvästi nauttivat, ja koulu tukee kerhoa mahtavasti loistavilla tiloilla sekä välineillä, kehuu Lasten Liikkeen projektipäällikkö Carita Riutta seuran vetämää kerhoa.

 

Paikallisia lahjoittajia kaivataan – OP Tampere tukee lasten ja nuorten liikuntaa laajasti

Paikalliset lahjoittajat pystyvät tukea Lasten Liike -kerhoja. OP Tampere päätti lahjoittaa 10 eri kerhoa Tampereen seudulle.

Lasten Liike kerhossa Toivion koululla 16 iloista kerholaista menee pitkin parkour-rataa.

–  Perustehtäväämme kuuluu toimintaympäristömme taloudellisen menestyksen lisäksi turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen. Lähdimme tukemaan Lasten Liikettä, koska se mahdollistaa monen lapsen säännöllisen iltapäivätoiminnan varallisuudesta riippumatta. Tämä on mielestämme tärkeä ja upea asia, kertoo OP Tampereen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Tarja Tolonen.

– Tuemme lasten ja nuorten liikkumista laajasti, esimerkiksi sympaattiset Hippo-kisamme liikuttavat vuosittain tuhansia lapsia Tampereen seudulla, jatkaa Tolonen.

Lasten Liikkeen yritysyhteistyökumppaneiden sekä lahjoittajien varat kohdentuvat kerho-ohjaajan korvaukseen. Pienelläkin panoksella on merkitystä: 500 eurolla käynnistyy 15-20 lapselle maksuton liikuntakerho.

– Fakta on, että ilman ohjaajaa ei toimintaa synny ja ohjaaja tarvitsee työstään tietysti korvauksen, täsmentää Riutta.

Ohjaajakorvauksen lisäksi Olympiakomitea tukee ohjaajia matalan kynnyksen ohjaajakoulutuksella, jossa keskitytään käytännön kautta ohjaustilanteisiin.

 

Lasten Liike toimii – malli kuntien hyödyksi

Lasten Liike tutkii kerhotoiminnan vaikuttavuutta lukukausittain. Tulokset ovat olleet erinomaisia.

– 26 prosenttia kerholaisten vanhemmista kertoo lapsen liikunnan lisääntyneen kerhon myötä ja myönteisen suhtautumisen liikuntaan kasvaneen. 12 prosentin mukaan lapsen koulumenestys on parantunut, nostaa Riutta esille muutamia tuloksia.

– Tiedämme, että homma toimii. Haluammekin nyt viedä Lasten Liikettä yhä tiiviimmin kuntien toimintamalliksi matalan kynnyksen harrastustoimintaan, kertoo Riutta Lasten Liikkeen tulevaisuuden suunnitelmista.

 

OP on pitkäaikainen Suomen Olympiakomitean yhteistyökumppani. Eri osuuspankit ovat lisäksi lahjoittaneet Lasten Liike -kerhoja paikallisesti ympäri Suomen.

Lasten Liike on urheiluyhteisön, kuntien, koulujen ja yritysten sekä lahjoittajien yhteinen ponnistus, jotta Suomeen saataisi lisää iltapäivien liikuntakerhoja. Tällä hetkellä 2/3 lapsista on liikuntakerhotoiminnan tavoittamattomissa. Yritykset ja lahjoittavat voivat tukea toimintaa paikallisesti www.lastenliikeiltapaiva.fi/lahjoita -sivulla. Lasten Liikettä koordinoi Suomen Olympiakomitea.