”Tänään oli vähän huono päivä koulussa, mutta kun pääsin tänne liikuntakerhoon niin päivä parani”, kuvailee Lasten Liike -kerholainen. Lasten liikkumisen ilo on näkynyt ja kuulunut kahdella Hyvinkään erityiskoululla, kun Hyvinkään Ringette on järjestänyt iltapäivisin liikuntakerhotoimintaa.

Hyvinkään Ringeten juniorivalmennuspäällikkö Piia Ahokas on ylen tyytyväinen kertoessaan kahdesta Lasten Liike -kerhostaan. Ensimmäisen kerhon aloitti jo edellinen valmennuspäällikkö, mutta Ahokas laajensi toimintaa syksyllä 2018 toisellekin koululle.

”Halusin olla mukana tuomassa näille ihanille ja erityisille lapsille mahdollisuuden liikunnallisiin iltapäiväkerhoihin. Kun kyselin koulujen kiinnostusta, olivat ne mielellään ottamassa vastaan seuran organisoimaa liikuntakerhotoimintaa”, Ahokas kertoo.

 

Kaikille avoin toiminta ei vaadi ihmeitä

Ahokas pitää erityisryhmän perustamista mutkattomana:

”Koulujen kanssa sovimme jo etukäteen ryhmien koot ja kuinka usein ne kokoontuvat. Lisäksi tutustuin kerholaisiin jo ennen kerhon alkamista. Toiseen ryhmään päätimme ottaa 1 – 2 koulun avustajaa mukaan, jotta toiminta saatiin järjestettyä jouhevaksi”, kertoo Ahokas kerhojen organisoitumisesta.

Liikunnassa erityistä tukea tarvitsevien lasten kerhotuntien suunnittelussa pitää huomioida samoja asioita kuin muidenkin ohjaamisessa: kauanko oppilaat jaksavat keskittyä yhteen asiaan, miten ohjeet annetaan selvästi ja lyhyesti sekä mitä lapset itse haluaisivat tehdä. Aikuisten rooli tunneilla korostuu – he näyttävät, mitä tehdään tai leikitään ja pelaavat aina mukana.

”Suunnittelen tunnit siten, että jokaiselle löytyy jotain mielekästä tekemistä ja leikkejä. Lähtökohtana on aina se, mitä lapsi pystyy tekemään”, Ahokas kuvailee ja muistuttaa aikuisen roolista auttaa ja tukea lasta tekemään itse – ei tehdä hänen puolestaan.

 

Takataskussa aina suunnitelma B

Myös Harrastusviikolla 26.-30.8.2019 Savion koulun oppilaat ja erityisryhmä pääsivät kokeilemaan ringetteä.

Ahokas kannustaa kaikkia suunnittelemaan tunnin sisällön selkeäksi. Aina kannattaa myös varata takataskuun suunnitelma B, jos suunnitelma A ei onnistukaan;

”Hyvänä ohjenuorana pidän sitä, että ohjaaja on aidosti läsnä tuntien aikana. Myös lasten palautteen ja toiveiden kuunteleminen on tärkeää.”

Ahokas rohkaisee kokeilemaan lasten ehdottamia leikkejä ja pelejä. Ei haittaa, jos jokin leikki ei toimi. Tärkeintä on, että lapsille tulee olo, että he tulevat kuulluksi ja heidän ideansa huomioidaan. Palautteen keräämistä helpottavat mm. Lasten Liike ‑hymynaamat.

Hyvinkään Lasten Liike -kerhon suosikeiksi ovat nousseet saliringette, renkaan ryöstö -leikki ja erilaiset motoriikkaradat. Myös peili on pidetty leikki.

 

Seurat mukaan koulujen iltapäiviin

”Ringette sopii hienosti kaikille”, toteaa Kaukalopallo- ja Ringetteliiton Merja Markkanen hymyillen.

”Toivoisin, että yhä useampi seura uskaltaisi Hyvinkään tapaan perustaa kaikille avoimia ryhmiä ja näkisi mahdollisuuksia koulujen iltapäiväkerhotoiminnassa. Moni koulu tekee mielellään yhteistyötä seurojen kanssa ja haluaa tarjota lapsille erilaisia liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia” , jatkaa Markkanen. Kuten Ahokas toteaa, kouluilta saa usein hyvin tukea toiminnan järjestämiseen.

Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry:n lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija Nina Peltonen kertoo, että moni erityistukea tarvitseva lapsi kaipaa omaa harrastusta. Ongelmaksi ovat kuitenkin muodostuneet vaikeus löytää tietoa kaikille avoimesta toiminnasta sekä korkea kynnys osallistua seuratoimintaan.

”Olemme huomanneet, että koulupäivän yhteydessä järjestetty harrastustoiminta madaltaa kynnystä osallistua. Vanhemmilla on luottavaisempi olo, kun toimintaa järjestetään koululla. Lisäksi lasten on helpompi tulla mukaan, kun ryhmäläiset ja ympäristö ovat tuttuja, ” listaa Peltonen etuja. ”Parhaimmillaan koulupäivän aikana järjestetystä toiminnasta lapsi löytää tiensä seuran iltatoimintaan”, Peltonen summaa.

 

Mistä lisätietoja kerhotoimintaan?

Lasten Liike tukee kaikille avoimia liikuntakerhoja ympäri Suomen. Lukukaudella 2019-2020 Lasten Liike -kerhojä käynnistyy yli 400. Lasten Liikkeen tavoitteena on, että jokaisella olisi mahdollisuus iltapäivän liikuntakerhoon. Lasten Liike tukee kerhoja starttirahalla ja kaikille toimijoille avoimilla materiaaleilla. Kerhotoiminnan järjestämisestä kiinnostuneet voivat ladata veloituksettomat materiaalit Olympiakomitean nettisivuilta.

Mikäli kerhotoiminnan järjestäminen erityisryhmille kiinnostaa ja haluat siihen lisätukea, ota rohkeasti yhteyttä VAU:n Nina Peltoseen nina.peltonen (@) vammaisurheilu.fi, 050 400 1532 tai omaan lajiliittoon.