Lasten Liike kerää tälle sivulle liikunnallisia vinkkejä kevään ajan perheiden kokeiltavaksi. Uusin vinkki päivittyy aina listan ensimmäiseksi.
Muistattehan, että tänä keväänä hauskojakin temppuja saa kokeilla vain perhepiirissä.
19. Pallon pomputus vartalon ympäri
13.5.2020
Pomputa palloa vartalon ympäri. Vaihda kättä aina vatsan edessä ja selän takana. Montako kierrosta saat tehtyä? Pystytkö vaihtamaan suuntaa joka kierroksen jälkeen?
Voit kokeilla myös pompauttaa jättipompun vatsan edessä ja pyörähtää sen aikana ympäri. Saitko pallon kiinni?
18. Pomputukset otsalla
11.5.2020
Kokeile pallon pomputusta otsalla. Heitä pallo ilmaan, pompauta otsalla ja ota pallo kiinni.
Heti pallon heiton jälkeen jousta polvista alas. Suorista polvet osumahetkellä. Pallon osumakohta tulisi olla hiusrajassa. Saitko pallon kiinni pompautuksen jälkeen?
Voit vaikeuttaa tehtävää kokeilemalla korkeampia pompautuksia, tekemällä useita peräkkäin tai pompauttamalla pallon parille.
17. Pallon heitot parille paperilautasella
8.5.2020
Ottakaa paperilautaset tai askarrelkaa sellaiset pahvista. Palloksi sopii mm. pingispallo tai pääsiäismunan sisältä löytyvä kevyt muovinen kotelo. Voit myös askarrella häntäpallon itse.
Heittäkää palloa toisillenne ensin kahdenkäden heitoilla. Kun heittely onnistuu, voitte kokeilla yhden käden heittoja.
Montako heittoa saatte onnistumaan perätysten?
Häntäpallon teko
Häntäpallon tekoon tarvitset sanomalehteä sekä pienen pakaste- tai leipäpussin. Ryttää sanomalehti mytyksi ja laita se pakastepussin sisään. Solmi pussi siten, että solmu tulee lähelle sanomalehtimyttyä ja palloon jää häntä. Ei muuta kuin heittelemään!
16. Tarkkuuspotku
6.5.2020
Asetu sopivalle etäisyydelle maalista. Seiso oikealla jalalla ja pitele palloa edessäsi molemmilla käsillä. Tipauta pallo ja potkaise sitä ojennetulla nilkalla. Osuitko maaliin?
Kokeile myös toisella jalalla.
Potku vauhdista
Aseta pallo maahan sopivalle etäisyydelle maalista. Ota pieni vauhti. Lähesty palloa viistosti. Aseta tukijalka pallon viereen ja laukaise. Pyri tekemään nilkkapotku keskelle palloa ja ajattele, että potkaiset pallon läpi.
Kokeile myös toisella jalalla.
Erilaiset maalit
Tarkkuuspotkuja kannattaa harjoitella erilaisiin maaleihin. Mitä pienempi maali, sitä haastavampi tehtävä.
Osutko esimerkiksi talon seinään, puiden väliin tai isoon kiveen? Helposti muunneltavat maalitolpat saat tehtyä esimerkiksi kahdesta lelusta, tyhjistä maitopurkeista tai kepeistä. Voit vaihdella niiden paikkaa aina kun haluat.
Enemmän haastetta saat, kun yrität osua esimerkiksi tyhjään puuropakettiin, paperikoriin, puun runkoon tai rengaskeinun keskelle.
Mitä muita tarkkuuspotkumaaleja keksit?
Esimerkkisuorituksia potkuista näet Teemu Pukin suorittamana Palloliiton Playbook-videosta.
Lisävinkkejä hauskoiksi maaleiksi saat mm. JJK:n videolta.
15. Pallon heitto suorin käsin
4.5.2020
Aseta pallo lepäämään kämmenen päälle. Nosta käsi ensin suorana rauhallisesti ylös ja laske alas. Pysyykö pallo käden päällä koko liikkeen ajan? Kun onnistut, voit nopeuttaa käden liikettä ja antaa pallon irrota hiukan kämmeneltä sormenpäiden yläpuolelle ja palata takaisin käden alas tuontia varten. Kun pallo pysyy hyvin hallussa, voit heittää palloa korkeammalle.
Onnistuuko kädestä toiseen heitto? Montako kertaa onnistut perätysten?
Jättiheitot
Isoja heittoja voit kokeilla ulkona. Saat korkeisiin heittoihin paljon lisäpuhtia jaloista. Kokeile koukistaa polvia pallon ollessa alhaalla ja ponnista ne suoriksi pallon heilahtaessa ylöspäin.
Miten korkeita heittoja saat tehtyä? Onnistutko molemmilla käsillä yhtä hyvin vai onko toinen parempi?
14. Spurttirata maastoon
29.4.2020
Suunnittele maastoon oma spurttirata. Spurttiradalla voi juosta täysiä, hyppiä ja ylittää esteitä (kuten esimerkiksi ojan tai puunrungon). Radalla voi myös temppuilla. Kokeile erilaisia parkour-tyylisiä kivien ylityksiä sekä heilauta itsesi tukevan oksan avulla paikasta toiseen. Mitä muuta hauskaa keksit?
Opeta spurttiratasi myös perheellesi ja kokeile heidän tekemiään ratoja. Kenellä oli hauskin rata?
Lisää vinkkejä polkujuoksuun löytyy Suomen Ladun polkujuoksuohjeista.
13. Pallotemppuja pahvilautasella
27.4.2020
Tarvitset tämän päivän temppuiluun pahvilautasen sekä kevyen pallon. Mikäli valmista pahvilautasta ei kotoa löydy, voit leikata sellaisen itse palasta pahvia. Palloksi sopii mm. pingispallo tai pääsiäismunan sisältä löytyvä kevyt muovinen kotelo.
Kahden käden heitto
Aseta pallo pahvilautasen päälle. Pidä pahvilautasesta kahdella kädellä kiinni. Heilauta pallo pienellä liikkeellä ilmaan ja yritä ottaa se kiinni lautasen päälle ennen kuin se putoaa maahan. Kun pienet heitot onnistuvat voit yrittää heittää palloa korkeammalle.
Muista temppuilla erilaisissa asennoissa! Esimerkiksi istuen, polvillaan ja yhdellä jalalla seisten. Mitä muita asentoja keksit?
Yhden käden heitot
Kokeile pomputella palloa pitämällä lautasesta kiinni vain yhdellä kädellä. Kumpi käsi on sinulle helpompi?
Pomputukset kädeltä toiselle
Ota lautanen molempiin käsiin ja heittele palloa lautaselta toiselle.
12. Jalkojen ali pompotus
24.4.2020
Pompottele palloa jalkojen ali. Kokeile pompottelua rohkeasti eri asennoissa ja eri suunnista. Voit astua toisen jalan sivulle (haara-asento) tai suoraan eteen (jalat peräkkäin). Mitä muita asentoja keksit?
Montako pompotusta saat tehtyä peräkkäin? Entä onnistuvatko pompotukset, jos kävelet eteen tai taaksepäin?
Kokeile pompotuksia myös erilaisilla palloilla. Miten pallon koko ja paino vaikuttaa liikkeeseen?
11. Pallon vieritys jaloista käsien päälle ja takaisin
22.4.2020
Asetu istumaan ryhdikkääseen täysistuntaan. Aseta pallo nilkkojen päälle. Nosta jalkoja kevyesti ilmaan, jotta pallo aloittaa matkansa kohti vatsaa. Nojaa yläkehoa kevyesti taaksepäin, jotta pallo voi vieriä vatsan yli rintakehälle. Pallon vieriessä rintakehän päälle aseta suorat kädet pallon alle. Anna pallon vieriä käsiä pitkin aina kämmenille saakka. Aloita paluumatka kohottamalla kevyesti käsiä – pallo vierii ensin rintakehälle ja siitä alas jalkojen päälle.
Esimerkkisuorituksen sekä useita erilaisia pomputtelusarjoja löydät Temppusankari-videolta.
10. Hyvää päivää
20.4.2020
Asetu parin kanssa vastatusten punnerrusasentoon. Molemmat nostavat oikean kätensä lattiasta ja kättelevät toisiaan viisi kertaa. Tämän jälkeen sama tehdään vasemmalla kädellä. Montako kertaa ehditte kätellä ennen kuin on levättävä?
Vitoset
Kättelyn sijaan heitetäänkin kaverille vitoset. Jokaisen läpsyn jälkeen vaihdetaan kättä. Miten nopeasti pystytte tekemään 10 läpsyä? Montako ehditte tehdä 15 sekunnissa?
Jalkatervehdys
Kokeilkaa moikata paria jalalla. Asettukaa punnerrusasentoon jalat vastakkain. Molemmat nostavat ensin oikean jalan ilmaan. Löytyykö kaverin jalka? Onnistuuko “kättely”?
Seinäläpsyt
Puuttuuko pari? Ei haittaa! Laita seinään esimerkiksi post it-lappu ja läpsäise parin sijaan sitä. Saatko osuttua lappuusi myös jalalla?
9. Surffari
17.4.2020
Toinen parista asettuu tukevaan konttausasentoon “surffilaudaksi”. Toinen nousee varovasti laudalle seisomaan ja asettaa jalkansa alaparin pepun ja yläselän päälle. Kädet kannattaa levittää sivuille asentoa tasapainottamaan. Surffilauta liikkuu, kun alapari konttaa varovasti eteenpäin.
Surffausta kannattaa ensin kokeilla lähellä seinää tai apurin avustuksella.
Lakansurffaus
Kokeilkaa surffausta myös lakanan päällä. Toinen asettuu lakanan päälle istumaan ja toinen vetää sitä rauhallisesti pitkin lattiaa. Taitavat voivat kokeilla surffausasentoa myös seisten. Pysyykö tasapaino?
8. Hyppää pois, hyppää pois, hyppää… rautalapiolla!
15.4.2020
Kokeile hyppiä ulkona rautalapiolla. Aseta lapio eteesi ja ota tukevasti kiinni lapion kahvasta. Voit ensin kokeilla tasapainottelua lapion päällä ja sen jälkeen edetä hyppimiseen. Hyppimistä kannattaa kokeilla esimerkiksi hiekkatiellä tai -kentällä.
Esimerkkisuorituksen näet Nuori kirkko ry:n välkkärivinkeistä (hyppynaruhyppyjen jälkeen).
Mikäli rautalapiota ei löydy, voit kokeilla tarkkuushyppyä tai viivalta toiselle hyppyjä. Esimerkkejä niistä löydät mm. Koululiikuntaliiton Temppusankarivideoista.
7. Lentokone
13.4.2020
Toinen asettuu tukevaan konttausasentoon ja toinen lentokoneeksi hänen päälleen. Lentokone levittää kädet suoriksi sivuille (siivet) ja ojentaa jalkansa taakse ilmaan. Pysyykö lentokone ilmassa?
Liikkuva lentokone
Alapari voi liikuttaa lentokonetta konttaamalla eteen, taakse ja sivusuuntiin. Aluksi kannattaa liikkua rauhallisesti. Myöhemmin voitte kokeilla vauhdikkaampaa etenemistä.
Kapteeni käskee
Voitte kokeilla liikkumista myös siten, että yläpari kertoo mihin suuntaa haluaa lentää. Myös nopeuden voi määritellä.
Esim.
- Neljä hidasta askellusta eteenpäin
- Viisi nopeaa askellusta vasemmalle
- Kolme hidasta askellusta taaksepäin
6. Kaksi kerrosta
10.4.2020
Toinen asettuu selinmakuulle ja nostaa kädet ilmaan. Toinen asettaa nilkkansa alaparin käsien päälle. Kun liike on tehty ja valokuva napattu, asettaa alapari yläparin jalat varovasti takaisin lattialle.
Voitte kokeilla asentoa myös siten, että yläparin kädet ovatkin alaparin jalkojen puolella. Halutessaan yläpari voi asettaa kädet alaparin jalkojen päälle lattian sijaan.
Lisää hauskoja perheakroasentoja kokeiltavaksi löytyy Voimisteluliiton perheakrokorteista.
5. Maailman hitain pyöräkilpailu
8.4.2020
Kuka on maalissa viimeisenä?
Tänään taituroidaan polkupyörällä. Sopikaa noin 10 metrin matka, jonka yritätte ajaa mahdollisimman hitaasti. Viimeisenä perille päässyt on voittaja. Mallisuorituksen näette täältä.
Leikkiä voi myös yksin kellottamalla suoritusajan ja yrittämällä parantaa sitä joka kerta.
Skillailkaa perheenne kanssa koko viikko – maailman hitaimman pyöräkilpailun sekä muut ideat kokeiltavaksi löydätte Skillilataamon sivuilta.
4. Aasinpotkut
6.4.2020
Aasinpotkussa kädet ovat aina tiukat ja tukevasti alustaa vasten. Jalat potkaistaan korkealle ilmaan. Harjoittelu kannattaa aloittaa tekemällä ensin pienempiä potkuja.
Kun liike on tuttu ja kehonhallinta kunnossa, keksikää erilaisia paikkoja, joita vasten aasinpotkuja voi tehdä. Sisällä voi kokeilla mm. sohvaa ja nojatuolia, kuhan varmistaa, ettei vahingossa potkaise muita huonekaluja. Ulkona aasinpotkuja kannattaa kokeilla esimerkiksi isoa kiveä, hiekkalaatikon reunaa tai puiston penkkiä vasten.
Haastakaa itsenne myös erilaisilla potkuilla:
- miten pienen tai suuren potkun saatte tehtyä?
- miten korkealle saatte jalkanne heilahtamaan?
- montako kertaa ehditte saksata jalkoja yhden ponnistuksen aikana (saksaus: jalat ohittavat toisensa)?
- saksauksen sijaan kokeilkaakin napauttaa jalkanne yhteen
- montako napautusta ehditte tehdä yhden potkaisun aikana?
- saatteko potkaistua molemmat jalat tasahypyllä ilmaan siten, että ne pysyvät yhdessä?
Katso millaisen radan Sohvatiikerit ovat tehneet. Mukana on myös aasinpotkuja (Yle Areena).
3. Hyppynaruhyppyjä
3.4.2020
Nyt on hyvä aika kaivaa pitkä hyppis esille komerosta ja testata miten hyvin teidän perheenne taitaa hyppimisen salat. Aloittakaa hyppimällä ”laineita” (naru heiluu U-kirjainta edes takaisin) ja siirtykää vähitellen pyöritykseen. Kokeilkaa myös juosta narun ali, ilman että naru koskettaa teitä. Osaako joku juosta sisälle hyppimään?
Vain kaksi leikkijää?
Ei huolta – sitokaa narun toinen pää kiinni esim. lyhtypylvääseen ja voitte aloittaa hyppimisen.
Tässä muutama tuttu loru hyppishyppyjä varten.
Roope-ankan loru:
Roope-ankka, Roope-ankka laskee rahojaan. Yksi raha puuttuu, Roope-setä suuttuu 1,2,3,4,5…
Nallerkarhuloru (tee kuten nallea ohjeistetaan):
Nallekarhu, nallekarhu, mene sisälle, nosta tassusi, pyöri ympäri, niiaa, kumarra, potkaise, kiljaise, sano nimesi, älä mene pois, mene pois!
Lisää kokeiltavaa löydät mm. Voimisteluliiton Rope Skipping –harjoitteista täältä. Selvittäkää yhdessä miten hypitään käärmeen yli ja mikä on maapallo. Iloisia kokeiluhetkiä!
2. Kätketyt käärmeet
1.4.2020
Sovitaan tietty alue metsästä tai pihasta leikkialueeksi. Jaetaan jokaiselle leikkijälle ”käärmeitä” piilotettavaksi. Käärmeinä voivat toimia esimerkiksi eriväriset langanpätkät siten, että aikuiset piilottavat punaisia ja lapset sinisiä lankoja. Löydetyt käärmeet tulee piilottaa sovitun leikkialueen sisäpuolelle.
Kun kaikki käärmeet ovat piilossa, alkaa käärmeiden etsintä. Lapset etsivät aikuisten piilottamia käärmeitä (punaisia lankoja) ja aikuiset lasten piilottamia (sinisiä). Käärmeet tulee kuljettaa sovittuun paikkaan yksi kerrallaan, esim. ison kiven päälle. Kahta tai useampaa käärmettä ei siis saa kuljettaa samalla kertaa.
Vauhtia ja pientä kilpailua leikkiin saa sopimalla leikkiajan, jonka jälkeen pysähdytään laskemaan kumman värisiä käärmeitä on kiven päällä enemmän.
Helpoimmillaan leikin voi järjestää siten, että aikuinen piilottaa käärmeet ja lapsi etsii ne kaikessa rauhassa. Lapsen kanssa voi myös sopia, että piilotetaanko käärmeet ala-, keski- vai ylätasoon.
Lisää hauskoja ideoita metsässä liikkumiseen löydät Taitokorteista. Kokeilkaa kätketyt käärmeet -leikin lisäksi myös ainakin korttien
12. Luottamuskävelyä
14. Liiku äänettömästi ja
18. Salaiset viestit -leikkiä
Sisältöä metsäparkour-rataan löydät täältä aiemmasta jutustamme.
Hauskoja luontovinkkejä löytyy myös mm. Suomen Ladun sivuilta.
Muistathan liikkua vain perheesi kanssa ja huomioida turvavälit muihin.
1. Hiirenhäntä
30.3.2020
Yksi leikkijä pyörii piirin keskellä hyppynaru kädessä. Muut leikkijät yrittävät ylittää narun hyppäämällä. Mikäli hyppynaru koskee hyppijän jalkoihin siirtyy hän pyörittäjäksi.
Yksi suosittu leikin loru on tulevaa puolisoa enteilevä: pappi, lukkari, talonpoika, kuppari, rikas, rakas, köyhä varas.
Hiirenhännän vauhdikkaampi versio
Pyörittäjä, esimerkiksi perheen aikuinen, laskee toistuvasti kolmeen. Jokaiselle numerolle on sovittu yhdessä liikunnallinen tehtävä, joka pitää suorittaa narun osuessa jalkoihin. Hyppimistä voi jatkaa heti, kun tehtävä on suoritettu.
Esimerkki tehtävistä:
- juokse koskettamaan maahan asetettua juomapulloa
- hypi viisi pellehyppyä ja
- tee kaksi aasinpotkua (kädet asetetaan lattialle ja jalat potkaistaan ilmaan).
Lasten Liike tarjoaa lapsille kaikille avointa liikunnallista harrastustoimintaa. Toimintaa järjestetään lahjoitusvaroin sekä kuntien, seurojen ja yhdistysten kanssa yhteistyönä.