Alkanut elokuu tuo mukanaan uuden kouluvuoden ja samalla usein arjen muutoksia verrattuna rentouttavaan loma-aikaan.  Lue alan ammattilaisen vinkit koulun alkuun perheille ja vanhemmille.

Tällä artikkelilla avaamme Lasten Liike -näkökulmien sarjan, jossa esittelemme asiantuntijoiden näkemyksiä lasten liikunnan, koulun ja oppisen näkökulmista.

ÄLÄ PELKÄÄ ALKAVAA KOULUVUOTTA – RYTMITÄ VUOROKAUSI JA TULEVAT TAPAHTUMAT

Miksi stressata koulun alkua? Useimmat lapset kaipaavat loman jälkeen jo kavereita ja koulua, joten kouluun on useimmiten mukava palata. Kouluun (ja miksi ei töihin paluuta) voi helpottaa siirtämällä vuorokausirytmiä hissuksiin kouluoloihin sopivaksi, jos se on päässyt kesällä lipsumaan. Joitakin lapsia helpottaa koko lukukauden rytmittäminen; tiedossa olevat tapahtumat, liikunta- ja muut harrastukset, juhlat ja tulevat lomat voidaan käydä jutellen läpi tai merkitä yhteiseen seinäkalenteriin.

”TAAS LÄKSYJÄ – EN OSAA”

Miltä tuntuisi istua kiinan luennolla ymmärtämättä sanaakaan? Jos lapsella on suuria ymmärtämisen vaikeuksia tai ammottavia aukkoja tiedoissa, on koulun alkuun ja kouluaineisiin motivoituminen hankalaa. Pyri kotikonstein avustamaan läksyjen teossa, kiitä ja kannusta. Osaamattomuudella on myös suora yhteys lapsen minäkuvaan ja itsetuntoon. Siksi aikuisten tulisi olla hienotunteisiä ja kannustavia rohkaistessaan lasta suoriutumaan annetuista läksyistä. Kun lapsi oppii uuden asian, se tuottaa hyvää mieltä ja vaikuttaa myönteisesti käsitykseen omasta kykeneväisyydestä.

Perhe voi myös opettajan kanssa yhdessä suunnitella erityisiä tukitoimia lisäämään lapsen oppimismotivaatiota.

OLE ESIMERKKI PÄIVITTÄISISSÄ ASKAREISSA

Meistä jokaista varmaan kyllästyttää joskus tiskivuoret tai imuroinnit, mutta haastamalla itsensä tympääntymisen hetkellä aikuinen antaa lapselle mallin ja siten erinomaista pääomaa – ei pelkästään koulua, vaan elämää varten.

NELJÄ VINKKIÄ VANHEMMILLE KOULUN ALKUUN:

  1. Puhu lasten kanssa tulevasta kouluvuodesta, kysy toiveita ja odotuksia, kerro omistasi
  2. Keskustele mitä uutta ja innostavaa tuleva lukukausi tuo tullessaan; uusia harrastuksia ja ystäviä tms.
  3. Puhu – ikätaso huomioiden – kuinka onnekkaita olemmekaan, kun maamme koululaitos toimii näin kuin toimii (ilmainen opetus, kouluruoka, terveydenhoito jne. mitä asioita perheenne tahtoo painottaa)
  4. Juttele yhdessä koulun jälkeen lapsen kanssa, lapsista on aina hauskaa, kun aikuinen on aidosti kiinnostunut kuulemaan, miten koulupäivä sujui!

 

Lasten Liike iltapäivä on liikuntayhteisön, koulujen ja yritysten yhteinen ponnistus alakouluikäisten lasten liikunnan ja kerhotoiminnan lisäämiseksi. Yli 70% alakouluikäisistä jää koulupäivän yhteydessä järjestettävän liikunnallisen kerhotoiminnan ulkopuolelle. Lasten Liike iltapäivä tarjoaa syksystä 2017 alkaen liikunnallista kerhoja 57 paikkakunnalla ympäri Suomen. Kerhoihin ilmoittautuminen avataan nettisivuillamme elokuussa 2017. Lisätiedot: www.lastenliikeiltapaiva.fi

 

Asiantuntijana jutussa toimi Ilona Vierikko, erikoissairaanhoitaja ja psykoterapeutti ET. Vierikko hoitaa SOS-Lapsikylissä sijaishuollon lasten vuorovaikutusterapiaa Theraplay®-menetelmällä. Vierikon työmaana ovat Suomen kaikki kuusi SOS-Lapsikylää, nuorisokoti sekä perhekuntoutus- ja ryhmäperhekodit. SOS-Lapsikylän tavoitteena on auttaa heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria sekä lisätä lapsiperheiden hyvinvointia Suomessa ja maailmalla. Lisätiedot: www.sos-lapsikyla.fi